31.12.09

Day 60 & 61! Walllaa~

Day 60 - Wednesday - 30 Dec 2009

Breakfast: Lempeng pisang 2 keping & Air masak. Siap bawak untuk huda dgn liana lagi. Seronok. haha. (8.00 a.m)

Lunch: Ikan keli goreng 1, sayur pucuk manis & ubi keledek, terung sambal. (1.00 p.m) harga dia RM3.30 je. Suke!! ;D tu je duit yang keluar semalam.

Dinner: Sosej rebus 1, fish nugget rebus 3 (tak sedap! jangan berani buat!), half-boiled egg 1 yang dah nak keras cicah black papper sos buatan sendiri. Pedas giler. mujur tak mati. (7.00 p.m)

pukul 9.00- 1 kalsiyam + separuh susu. kena la habiskan hari ni balik pD.

100 x jumping-jacks.
10 x sit-ups.


Day 61 - Thursday - 31 Dec 2009

Breakfast: Radix cereal + radix koko 1 mug. (8.15-12.00) minum skit2.

Lunch: Ikan kembung rebus air asam 1, egg tofu masak sos tiram separuh & sayur suhoon fucuk petola telur masak sup 1 senduk.

Petang: Butter milk Bee's bun.

Dinner: 1 whole grain bread, sayur & sambal sardin.

petang ni balik pD, dah sampai rumah my aunty kalau ada makanan homemade yang sedap2 takkan nak jeling je!! Will update next week insyaAllah.



WISH ALL OF U A HAPPY BLESS NEW YEAR!
MAY THIS NEW YEAR BRING MORE HAPPINESS, WEALTH & HEALTH. AND MAY OUR WISH TO LOSE WEIGHT COME TRUE. =)
HAPPY 2010 TO EVERYBODY!!
WE WILL NOT GO BACK TO THAT SINGLE DIGIT YEAR, THE NUMBER 9. OWHHH..
“Time goes by so fast, people go in and out of your life. You must never miss the opportunity to tell these people how much they mean to you.”
“Courage doesn't always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, "I will try again tomorrow.”
“Don't cry because it's over. Smile because it happened.”
=)
And hari tu forgot nak wish some of u Merry Christmast! Especially to Flo. hehe. Happy belated Christmast Flo! ;)
p/s: kalau ada salah silap, naz mintak maaf kat semua.

5 Ways to Calm Hunger Pangs


Do you start getting hunger pangs at 11:50 a.m. in anticipation of lunch? We've all been there. The cause is the hormone ghrelin; released when the stomach is empty, it sets off a chain reaction in the body to make you hungry. In general, you want to keep levels of ghrelin low during the day so you can keep hunger in check. Apart from an empty stomach, there are several factors that can raise ghrelin levels, including drinking alcohol, eating too few calories, and eating greasy, fatty foods. Here are some strategies that will help you manage these triggers and keep your ghrelin levels from rising:

Have a substantial breakfast. One study showed that people who ate a higher-calorie breakfast produced 33 percent less ghrelin throughout the day and felt satisfied for a longer period of time. Try a whole-wheat English muffin with organic peanut butter, a cup of strawberries, and some low-fat yogurt.

Choose complex carbs and get more fiber. Insulin and ghrelin go hand in hand. When insulin goes up after you eat, ghrelin goes down. If you eat the wrong kind of carbohydrates — refined carbs such as white bread and pasta — your blood sugar rises dramatically. In response, your body releases a surge of insulin to clear that sugar from the bloodstream. The insulin does its job very efficiently, and the resulting low blood sugar causes hunger sooner. These constant blood sugar ups and downs can wreak havoc on your metabolism, so it's best to eat complex carbs and fiber, which delay the release of sugar into the bloodstream so that insulin levels are kept stable and you feel full longer.


Eat on a schedule. Research has found that ghrelin levels rise and fall at your usual mealtimes, so eating on a schedule prevents spikes in ghrelin. If you're running errands and are away from the kitchen at one of your typical mealtimes, carry a small bag of almonds or other nuts with you — you can eat a little something to keep your stomach satisfied until you can get home and have a real meal.

Emphasize high-volume, low-calorie foods. Levels of ghrelin remain high until food stretches the walls of your stomach, making you feel full. High-volume, low-calorie foods, such as salads and soups, reduce ghrelin levels long before you've overeaten. All green veggies and any foods with a high water content count as high-volume, low-calorie foods.

Eat protein. Protein-rich foods can also suppress ghrelin levels — they help create a long-lasting feeling of fullness. Try adding whey protein to a low-calorie smoothie. (If you're sensitive to gluten, just be sure to check the ingredients list; some whey protein products contain gluten.) One study found that whey brought about a prolonged suppression of ghrelin.

From: JM.com

Tightening Up Your Inner Thighs

Tightening Up Your Inner Thighs

Q: I really like how my quads and hams have started tightening up, but my inner thighs have a long way to go. Any suggestions for exercises that will help this area?

A:
Sadly, this is where your body chooses to deposit its fat. Genetically speaking, your body is predisposed to carry weight there, so that will be the last place it's going to come off. The best thing you can do is watch what you eat and keep training. This will help you lose weight in general — and eventually those problem areas are gonna have to give!


That said, if strengthening the muscles in this area is the goal, I prefer old-school Jane Fonda leg lifts. They target the muscle you want to hit without creating bulk. I know this isn't exactly the answer you're looking for, but it's the truth, and if you stay the course, your inner thighs WILL tighten up. Just keep doing what you're doing!

Get more fitness tips from Jillian Michaels.

30.12.09

Applique Tee Promo ;)

Hari tu ada buat tee ni, sangat suke. So nak promote la kat sini. ;)

Mula2 nak buat kat Kak Amy Sweetdarling97. Tapi tak jadi sebab dia tak berapa sihat and dapat buat on Januari. Myself plak urgent nak cepat (gedik). Then rasa macam nak nangis jugak la (ngengade). Jumpa para ibu2 punye blog yang ada join contest, hadiah nye tee comel2 ni for kids. Seriously comel ye, kak kaseh pun ada buat, ha mula2 jumpa blog Kak Amy dari yang kak Kaseh promote tu la.

Then jumpa la blog kak cuda. [Here's her Fotopages, banyak design cute mute.] Dia reply dengan sangat cepat, memberi komitmen yang sangat bagus. hahaha. Sanggup terima sebab dia cakap nak tolong, iskk terharu i. Million thanks to her. Masa pun tinggal seminggu je, tapi dia dapat siapkan dalam 2-3 hari. Kalau nak cantik2 marbeles meletop lagi sila bagi time dalam 2-3 minggu. And boleh jahit tangan. Mine jahit mesin. Janji huruf2 tu melekat kat baju. haha. Kak cuda sanggup jahit banyak huruf ni pun dah cukup bagus. hehe. Memang jahit tangan lagi cantik menarik.

Jom la beli, kain tee pun kualiti bagus, selesa sangat pakai, nak pos tee sendiri pun boleh.

Below ni my design, bagi gambar and mintak dia ikut je. Cuma ada tukar words sikit.


Yang half heart ni tiru design kak Amy. ;D Nak ada gambar kartun dua tu dalam half heart. tapi takmo gambal sanggul macam nenek. cikNaz ni macam2!! Sudahnye kak Cuda tak sempat letak. haha. tapi nice la jugak bile cantum dua camni. ;p

mine



belakang baju, ada tulis '0% Available'.

Sekian. Selamat membeli tee. ;)

Day 59

Tuesday (29 Dec 2009)

Breakfast: meehoon goreng + maggi goreng & ikan tongkol bahagian ekor seketul. (8.00 a.m)
tak habis makan, bawak ke lunch.

Lunch: sama macam breakfast. (1.00 p.m)

Petang: Belgian dark choc skeping. Singgah p.sentral beli kad bus.

balik lapo gile. tapi gi on laptop konon2 nak copy cd tbl liana, tapi tak boleh. hmm benci! pastu gi mandi. Then baru mulekan operasi melempeng. haha. dapat lempang sape2 syok jugak ni.

ok dah lapo tahap gigil. T_T makan kalsiyam satu. ;p sedap giler rupenye. first time makan. -->macam jakun.

Dinner: lempeng skeping letak honey kat atas. syedap. walla! (ade ke puji sendiri. -_-)

Air limau nipis + madu 1 mug.

30 x sit-ups.
150 x jumping-jacks.
dalam 5 minutes exercise lain campur2, goyang2 badan, bahu, pinggang, kaki, bontot je. haha.

29.12.09

Day 58 (Benci!!!)

Monday (28 Dec 2009)

Breakfast: Karipap 1, kuih lapis 1 & kopi radix. (8.00 a.m)

air masak.

11.30 a.m - baby sosej 2, nugget 1.

air masak.

Lunch: baby sosej 1, nugget 2. air masak. (1.30 p.m)

Petang: Mexican bun 1. (4.30 p.m)

Balik rumah pukul 7.15 p.m goreng cekodok pisang, sebab pisang banyak sangat dalam peti ais, sampai dah hitam kulit dia. Tapi tension betul, melekat kat kuali plakk!! Amik tisu penyet2, n makan. Ada la dalam 7 ketul. Menyesal betul. dah makan tu rasa tak puas plak. rasa macam tadi tak makan pape pun! Ya robb.. Nak sampai red flag's day memang camni, jadi sakit hati plak. Tak pegi buat rasa macam orang kebulur, nak tengok tv pun tak boleh. Duduk pun rasa tak selesa, berdiri pun rasa senget.

Pegi la rebus sosej 1 & half-boiled egg 1 makan dengan roti. T_T (8.45 p.m)

Air masak.

150 x Jumping-jacks.
10 x sit-ups.

Balik hari ni repair buat pancake pisang la.

28.12.09

Day 55, 56 & 57

Day 55 - Friday - 25 Dec 2009 (@ house)

Breakfast: 2 potato buns & kopi radix segelas. (10.00 a.m)

Lunch: Kuah dal (sayur2), kepak burung puyuh halus 1, & sayur beans dua sudu cicah roti sekeping. (1.00 p.m)

Petang: Jus apple skit & roti pizza 1. (6.00 p.m)

Dinner: Capati 1 cicah kuah dal, ikan kari seketul & sayur2. (8.00 p.m)


Day 56 - Saturday - 26 Dec 2009 (@ opah's house)

Breakfast: Tosei separuh & idli 1 cicah dal & chutney kelapa & kari. Kopi radix setengah gelas. (8.30 p.m)

Lunch: (g kenduri) Daging kambing kurma 2 ketul, kuah dal dan sayur2, daging lembu masak hitam 1 ketul kecik, jelatah setengah senduk, & ayam masak merah kecik 1. (1.30 p.m)

lepas tu gi kenduri lagi, dalam pkul 2.30 petang sampai. makan daging kurma seketul kecik & ayam merah seketul kecik. paksa neh. tensyen. hmm.

Petang: coklat hantaran 2 ketul, kek 1 suap. cempedak goreng 2 ketul, kuih indian ring 2 ketul.;P cucur (5.00 p.m)

Dinner: lauk2 kenduri tengah hari tadi, sebab sepupu ktorg gi hantar tanda, deme bungkus lauk bg family ktorang. makan dgn capati 1. (8.15 p.m)


Day 57 - Sunday - 27 Dec 2009 (@ opah's)

Breakfast: Apom 1 cicah kuah santan, cekodok pisang beberape ketul, & kopi susu. (8.30 a.m)

Lunch: Ikan keli masak lemak, sayur bendi goreng, & sambal ikan bilis ubi kentang. (1.30 p.m)

Petang: (dalam kete) kacang rebus skit & waffle blueberry peanut butter 1.

Dinner: Mee rebus 1 & air bandung takde ais segelas. (7.15 p.m)


tah pape makan. teruk kan. macam2. hari tu timbang dgn penimbang penipu kat rumah yang selalu bile naik sama je angkat dia, tak lari skit pun. pagi jumaat tu timbang lepas breakfast. silap timbang time tu. macam ada turun 2-3kg. not sure la. timbang tu bukan btl. hmm. after 54 days 2-3 kg only?? taktau la nak buat pe lagi..

24.12.09

Day 53 & Day 54

Wednesday (23 Dec 2009)

Breakfast: Meehon goreng & telur goreng. (8.00 a.m)

Air masak.

Lunch: Meehon goreng & telur goreng pagi tadi ada lagi sikit, habis kan. (1.00 p.m)

Air masak.

Balik keje makan pisang 1. Then gi masak tomyam.

Dinner: Tomyam share dgn kak zira & fish nugger 3 ketul. (tomyam letak hotdog 1, potato 1 bijik, tomato sebijik, mushroom 3 helai & daun limau purut skit koyak2, limau dua bijik, & kiub tomyam :D didihkan air n campak semua, tak payah garam. kiub tu sudah cukup rase)

Green tea + 1 tbs Honey.

Batuk teruk, buat lagi air madu. hmm.


Hari ni punye, Day 54, khamis.

Breakfast: Spagetti 6 sudu, mashed potato 3 sudu. (8.00 a.m)

air masak.

Kuih putu bambu seketui, kak ku bagi.

Pisang sebijik kecik.

Lunch: Spagetti & mashed potato tu lagi 7 sudu camtu sebab tak habis. (1.00 p.m)

Petang: pisang sebijik.

Dinner: bun kelapa 1 & air kotak susu chocs.

Supper: Roti nan separuh, beberapa sudu ikan siakap sweet sour. (makan luar lepas sampai) (12.00 a.m)

nampak gaya sangat pemalas, tak exercise pun.

23.12.09

Day 51 & 52

Day 51 - Monday - 21 Dec 2009 (Demam)

Breakfast + Lunch: Megi asam laksa. (11.30 a.m)

Air masak.

Petang: 2 sosej & 2 roti bakar. (6.30 p.m)

Air masak.

Malam: 4 keping Julies cheese crakers. (8.30 p.m)

Day 52 - Tuesday - 22 Dec 2009

Breakfast: karipap 1, kuih kole kacang 1, puding jagung 1. (8.30 a.m)

Lunch: Ayam masak kurma seketul, ubi kentang 2 ketul & tomato kuah kurma 2 ketul, sayur fucuk suhoon 1 senduk & telur masin separuh. (1.30 p.m)

Dinner: kacang rebus 2 genggam & banana smoothy buat sendiri. (8.00 p.m)

Blend banana + fresh milk + madu 1 sudu. Klu gedik letak la ais ketul masa blend tu.

sekian..

Antara hari ke 47 - 50 ada makan dark chocolate 6 bars kecik! ;p & chocolate moist kek 1, sedap gileeerrr! ada la besar separuh tapak tangan. Nyummy sangat2. Liana belanje. ;)

Bantuan untuk adik Nabilah Huda Binti Zaim

Assalamualaikum, i found about adik Nabilah Huda Binti Zaim ni di blog salah seorang pelajar di Irbid, Jordan. (Click here to view) And few minutes ago saya dah call ayah kepada adik Nabilah Huda. She's at house now tapi pemeriksaan kesihatan dia setiap 2 ke 3hari di PPUM. Doctor tak dapat lakukan pembedahan lagi sebab keadaan darah dalam badan dia tak stabil, so masih ditangguh lagi.

So i hope everybody can help her. Kita adalah bersaudara dalam islam. Even if u are not muslim, we are human being, related to each other. Yang tak mampu dari segi kewangan, boleh bantu dengan forwardkan email ni, copy and paste to your blog, and doakan dia. Ajal maut Allah yang tetapkan, macam mana pun kita perlu usaha. Marilah sama2 kita bantu adik Nabilah Huda.

Thanks.

================================
Seorang pelajar Malaysia yang sedang menuntut dalam Jurusan Syariah di University of Yarmouk, Irbid (terletak kira-kira 150 km ke utara dari Amman, Jordan),

Saudari Nabilah Huda binti Zaim telah disahkan menghidap Leukemia tahap kronik dan memerlukan pembedahan pemindahan tulang sum-sum pada bulan Disember ini.

Kos pembedahan ialah sebanyak RM70 000 (RM50 000 untuk pembedahan dan RM20 000 untuk rawatan susulan)dan ia tidak ditanggung oleh penaja beliau, Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS).

Sehubungan dengan itu, saya berbesar hati untuk sama2 membantu dan mengajak rakan2 semua untuk sama2 menyumbang bagi menampung pembedahan beliau. Tidak kira banyak atau sedikit, usaha kecil kita ini insyaAllah membantu.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh berhubung terus dengan

Saudara Zaim Bin Shaari (bapa Nabilah) di talian +6013-3521226.

Sumbangan daripada para dermawan bolehlah dibankkan terus ke akaun-Maybank Zaim bin Shaari 162517025794

Hp: +6013-3521226

Mari kita doakan agar saudari Nabilah Huda dan keluarganya dikurniakan kesabaran dan ketabahan yang berpanjangan sepanjang melalui ujian daripada Allah SWT ini…

Sesungguhnya penyakit itu daripada Allah, maka Allah jua yang akan meyembuhkan dan mempermudahkan….

update


BENCI BETU LA!!!
TADI DAH UPDATE DARI HARI KHAMIS MINGGU LEPAS SAMPAI HARI ISNIN!
TIBE2 'PAGE CANNOT BE DISPLAYED'!!
EEEE SABO JELA!
TAK NAK UPDATE DAH YANG TU!
BIOR JE! HUHHH.

17.12.09

Day 46

Wednesday (16 Dec 2009)

Breakfast: Tosei 1 set dengan kuah2 ia. (8.15 a.m)

Air masak.

Lunch: Koew tiaw goreng satu senduk kecil, ayam masak merah seketui, sambal ikan bilis tempe ubi kentang satu senduk. (1.30 p.m) & air kotak Green Tea 1. Syedap la.takde la rase burok cam green tea kite kene buat sendiri tu.

Jumpa la sorang makcik ni (nama dirahsiakan, bahagian ktorg jugak), dia tegur
"eeei tengok dia makan lauk je.."
"laa akak ni kan ada koew tiaw sikit." (dah berzaman cikNaz mkn lauk semate-mate, baru semalam gedik amik koew tiaw tu.)
"itu sieyyyykitttt je." (pergh korang memang tak dengar dia cakap "sikit" tu cane. nak describe susah. hahahaha hampehhhh! well peduli hape..)

Balik keje singgah kedai Block C nak beli air Bliss, tengok ada Apple Twister jugakkk!! aaaa! dah lama teringat nak minum ni, capai jugak itu pun. Balik2 terus 3 teguks. Puas hati. Strawberry Bliss tu kunon2 nak campur dalam cornflake. eiirrkk korang JANGAN BUAT!! suka hati je cikNaz ni nak renowate makanan. JANGAN! tak sedap langsung. campur jela susu atau makan begitu saje. ;D sebab boleh nak pelbagai ni i bukan lalu sangat susu musu ni. Tension kalau kene minum. Yang ada perisa je mau. hmm

Dinner: Cornflake + biskut size 50 sen 4 keping + yogurt bliss. (7.00 p.m)
Makan cornflake tu secare pakse, air bliss tu takmo makan sekali.

1 satay fish.
Kacang goreng 4-5 suap.
lagi 2-3 teguk apple twister.

Air masak.

Balik keje: 200 x jumping-jacks! dah bape hari tak buat. of course la buat n stop n buat lagi n stop, klu straaaiitt 200 kali mau koma teman.

16.12.09

Day 45

Tuesday (15 Dec 2009)

Breakfast: 2 kuih kole kacang & 1 tepung bungkus. (8.15 a.m, 11.00 a.m)

Air masak.

Lunch: Seekor ikan cencaru, half egg tofu & ubi kentang 3 hiris. (1.30 p.m)

Air masak.

Balik kerja - 3 keping love letter & half mug 100+ campur air masak. (6.30 p.m)

Dinner: Kopi radix diet + 1tbs Honey & 4 keping biskut 4 segi julies (2keping sapu peanut butter. :D) & 4 keping julies cheese crackers. (7.45 p.m)

Air masak.

15.12.09

Day 44

Monday (14 Nov 2009)

Breakfast: 3 wedges, 2 baby hotdogs, dua sudu bake beans, satu sudu sos, dua sudu omelette. Guava juice & cold water. 4 senduk kecil mix yogurt. sekeping roti sapu kaya & orange jem. (8.00 a.m)

Lunch: setengah mug chocolate milk & satu swiss roll chocolate. (4.30 p.m)

Dinner: 4 keping roti 4 segi julies cicah cereal radix + kopi radix. cornflake skit, dalam segenggam. (6.40 p.m)


lunch dgn dinner tah pape. im sorry perut. tak larat, tak sempat. macam2.

Day 41, 42 & 43

Day 41 - Friday - 11 Nov 2009

Breakfast: Cereal radix + kopi radix. biskut 50 sen 4 keping. (8.30 a.m)

Lunch: Ikan masak sweet sour, egg tofu separuh, lala masak dengan sayur kacang panjang. (12.30 p.m)

Dinner: Cornflake + fresh milk sejuk2 semangkuk. Koew tiaw goreng kak zira dua sudu. Prosperity buger suku. kak zira makan tak habis, ada lagi separuh, separuh dari separuh tu cikNaz makan. konon2 nak makan dua suap je. ceyhh. tipu. punye la tahan diri tak nak gi mcD. sekali orang bawak balik letak depan mata, nak cakap tak nak pun dah tak pandai. (7.30 p.m)


Day 42 - Saturday - 12 Nov 2009

Breakfast: Biskut 4 segi julies 5 keping kot cicah kopi radix + cereal radix. (10.00 a.m)

Lunch: Mee kering Sabah punye, rupe dia macam megi tapi lebar skit, tapi bukan bentuk mee semenanjung. Skit je satu keping tu, dia dah siap kering mcm megi. Boiled dalam air panas n goreng mcm masak megi goreng. letak telur ayam kampung 1. (2.30 p.m)

Dinner: Meehoon goreng banyak giler walaupun sepinggan. makan kat luar, orang bayor plak tu. ketat2 perut pun, tarik2 nafas le bagi habis. perghh. sabor je makan. & teh O limau suam. (8.00 p.m)


Day 43 - Sunday - 13 Nov 2009

Breakfast: Radix koko setengah mug. (10.00 a.m)

Lunch: Roti bun gardenia cream choc 1 & air kotak soya 1. (1.20 p.m)

Dinner: KFC!!!! dah 5bulan tak makan. T_T Sneck plate macam bese, tapi tak habis, selepas 2jam baru makan bagi habis. Kelebihan take away. ;p hot rods satu. sedap gak. wedges tanpa cheese 4ketul, wedges with cheese sause 3 ketul kot. & Orange juice. (7.00 p.m)


Ketiga-tiga hari dengan bangganye satu jumping-jacks pun tak buat, hape tah lagi sit-up.

sekian update.

11.12.09

Day 40!! OMG!

Tajuk teruja lebih. :D

Thursday (10 Dec 2009)

Breakfast: 2 scoop macaroni & kuah bake beans. (makan skit2 8.15 - 11.30 a.m)

Air masak.

Lunch: Ikan masak kari seketul bahagian ekor, sayur kacang botol & bendi. (1.30 p.m)

Air masak.

Buah tembikai 3 hiris kecik.

Biskut besar 50sen taktau nama - 4.30 p.m

Air masak.

We went to gymmmm! yaaayy! hahah. Dalam 45minutes. yaah maybe. Puas hati.

Treadmill 6 minit ++
on bike around 7 minit ++ (100 meters ++)
100 x jumping-jacks
30 x sit-ups
lain2 ada lagi. campur2 aerobik, ponco2 bagai. ;p

Air masak.

Balik rumah: 1 mug chocolate milk & 2 keping love letter. (7.00 p.m)

Dinner: setengah mangkuk cornflake + milk & sekeping biskut 4 segi. (8.00 p.m)

Air masak.

Stay up tengok Upin Ipin. hihi seronoknye. Rarely i stay up sampai 11.30 p.m. Alas perut dengan 4 keping biskut bulat julies besar 50 sen . Air masak.

Get Killer Abs

Everybody wants defined abs. Good thing there are so many different abdominal exercises to choose from — you'll never get bored as you work your way toward washboard abs!
Here are three versions of the plank, a move that works the lower back, chest, and shoulders in addition to the rectus abdominis.

Basic Plank

(beginner)

Start in a push-up position, but keep your hands directly under your shoulders instead of outside your chest. Legs are extended straight behind you, with feet together. You are balancing on your palms and the balls of your feet. Hold this position for as long as you can, working your way up to 1 minute. It's a lot harder than it sounds!


Plank Twists
(intermediate)
Start in plank position. Maintaining this position, exhale and rotate your torso by bringing your right knee in toward your left armpit. Return to the starting position, then repeat, bringing the left knee toward the right armpit. Plank twists work not only the rectus abdominis but also the internal obliques.


Extended Plank

(advanced)
Start in a basic plank position, but instead of placing your hands under your shoulders, bring your hands together and place them on the floor in front of you (about 3 inches in front of your head). This variation places much greater emphasis and concentration on the rectus abdominis because you're not able to use your arms as pillars to support your body weight.
JILLIAN'S TIP OF THE DAY
Before trying any type of plank exercise, review these tips on performance:

x Be sure to focus on keeping your spine neutral (straight).

x Keep your eyes focused on the ground in front of you.

x Don't arch your back. Imagine that you are pulling your belly button up toward the ceiling.

x Until you've mastered them, do these exercises in front of a mirror to check your form.
x You don't have to watch yourself the entire time — just check in, particularly toward the end of the interval or set, when your muscles start to fatigue.
Source: my email. Subscribe jill's program.

10.12.09

Day 39

Wednesday (9 Nov 2009)


Breakfast: Bahulu & kopi radix. (8.15 a.m) minum skit2 kopi sampai pukul 11. taknak bagi lapar style kebulur.


Lunch: Ikan kembong bakar yang kurus jugak & sambal tempe ikan bilis potatoes. (1.15 p.m)

Petang: (ada makan petang weyy haha) bubur pisang semangkuk kecik. (4.30 p.m)

Plan dinner nak makan epal dengan biskut je. balik tengok kak zira buat cucur. ;p mujur kecik2 comei je.

Dinner: cucur 6 biji. (7.00 p.m)


epal kecik sebijik, pahit epal ni. pelik betul. tak habis sangat la makan, i mean, tokak2 camtu je. (9.30 p.m)


no exercise, sakit ketiak. T_T nak bukak baju pun susah, ape tah lagi nak ber'jumping-jacks' tergedik2. alhamdulillah ada IMT, HPA herbs painkiller. telan dua biji. dengan harapan akan berkurang la sakit. alhamdulillah ok skit hari ni.




9.12.09

Day 38

Tuesday (8 Nov 2009)

Breakfast: 2 roti butterscotch yg dah expired, tapi tak berkulat. so what? makan jela. Actually roti yg berkulat satu titik mcm setengah cm pun sy penah makan, tapi buang la bahagian kt kulat tu. huhu. saya takde la miskin sangat, tapi tu makanan jugak. orang lain lagi susah. lagipun time tu masa study lagi, susah payah abah mama bagi duit, ape kes kita ni makanan pun buang2? (panjang lak bebel, orang lain pun macam la buang makanan kan?) & Radix koko. (8.30 a.m)

Lunch: Ikan patin masak lemak tempoyak seketul kecik-benci, sayur bayam masak dengan suhoon & petola, tauhu separuh kecik masak sambal. (1.00 p.m)

Semalam asalnye beriya nak gi gym, tapi turun bawah pakcik guard cakap dah ada budak laki tu datang amik kunci, pakcik pun taktahu hari ni hari laki ke perempuan. Dia suh naik atas gi tengok, kedek2 macam dah berasap sikit2 naik tingkat 9, tengok2 kunci, siap ketuk pintu, dan goncang2 pintu tu banyak kali. hahah. GERAAAAMMM!! takde orang pun, turun tingkat 4 gtau liana. macam dah berasap lebih, meletup sikit tapi tak kuat. macam nak kena darah tinggi je. (macam tau darah tinggi tu cane perasaan dia.) lepas tu terus jalan strait sampai bas stop depan sana seberang jalan, pegi alamanda yang boring. ada barang nak beli, tapi cari2 takde plakk. beli sikat and roti boy 2. korang jangan beli yang blueberry tu, bukan sedap pun, dah la setitik je blueberry dia letak atas roti tu.

Nak balik tunggu bus balik p11 sampai SEJAAAAMMM!! makan roti boy 1 dah habis, ni yang biase punye, sedap la. balik rumah pukul 8.30 makan lagi satu. itu la dinnernye.

Dinner: roti boy 2.

workout?? jalan 45 minit tanpa henti dalam alamanda. haus betui tekak. tahan ok tak singgah beli coffee ais ke, ape2 smoothy ke. balik rumah minum air masak.

Dinner:

8.12.09

Day 37

Monday (7 Dec 2009)

Breakfast: Bun ikan bilis 1, kopi radix + cereal radix. (8.30 a.m)

Air masak.

Lunch: Ikan kembong masak sambal, sayur labu 3 ketul. (1.30 p.m)

Air masak.

Petang lepas office hour, ktorang ada aerobik kat dewan, besttt!! sangat! Peluh la jugak sikit2, tempat aircond beriya, ape boleh buat. dapat la 45minit, sebab ktorang turun lewat 15minit. hehe. Balik rumah takde wat lompat2 slalu tu, time senam robik ade sikit 5kali je kot, tetiba dia cut, dah syiok jugak mase tu nak wat jumping jacks, beriya lompat. =))
penat giler basuh baju dua baldi, balik2 dah la lapo, tapi nak selesaikan keje2 laundry ni dulu. lepas sidai kain semua baru makan.

Air masak.

Dinner: 2 egg mayo sandwiches & 1 small apple. (8.15 p.m)

Air masak.

7.12.09

Day 34, 35 & 36

Day 34 - Friday (4 Dec 2009)

Breakfast: 2 keping butterscotch & radix koko. (8.15 a.m)

Lunch: Laksam, pedal ayam 4 ke 3 ketul (lupa), hati ayam seketul. Half cream puff, but dont have cream, taktau ape dia pakai, macam kaler puding jagung tapi lagi lembik2. (1.30 p.m)

Dinner: hard boiled egg, 1 roti. (6.30 p.m)

Air masak.

kak zira balik rumah beli maknan dari pasar dengan kawan dia, diorang 'paksa' makan???? ;D kuih cara berlauk 1 keping, kopok leko separuh keping, char koew tiaw satu sudu. (8.15 p.m)

Spirumadu half mug.

120 x jumping-jacks.


Day 35- Saturday (5 Dec 2009)

Breakfast- meehoon goreng & air teh half mug. (9.30 a.m)

Lunch: (gi kenduri teman my aunty) ayam masak merah seketul, daging sikit, nanas masak lemak ikan masin 2hiris, sayur acar timun carrot sikit. Air sirap tawar half glass. (1.15 p.m)

Balik rumah - (2.30 p.m) -_- cendol 1 mug. karipap satu.

Dinner- meehon & kuih cakoi separuh cicah kari ayam. (7.00 p.m)

Air masak.

bercita-cita takmo makan lagi, tetapi....

Supper!!!! - kuih cakoi 1 cicah kari ayam & ayam goreng seketul kecik & sayur-mayur. (9.00 p.m)

Air masak.

120 x jumping-jacks. (which is not enough and dont have any effect after u 'swallowed' all those stuff.)

Day 36- Sunday (6 Dec 2009)

Breakfast: Lempeng nipis 1 cicah kari, tosei suku. (9.30 a.m)

ade je orang nak sakitkan hati cari pasal pagi2, i was very sensitive tiba2. dah la tengan makan, breakfast for godsake! rezeki pertama masuk dalam perut. tension! kalau ada deathnote dah lama tulis nama dia dalam buku tu, dengan cara macam mana kita nak dia mati!! (kan sabtu malam tunjuk Death note kat 8TV, beriya tengok. i like. dah la sebelum tu tengok doremon, cakap nak ada doremon seekor. cikNaz!!!) sob sob sob T_T nanges weyy jangan taktau. punya tragis. im 21 now! next year i'll be 22!! stop treat me like this, im a big girl. dont make fun about my body, weight dan seangkatan dengannya. *sigh* this will never stop til u get skinny as tiny teeny winy as u can.

macam2 la, malas nak cite lebih. buat naik darah je.

Lunch: (lagi2 kenduri) Ayam masak rempah seketul, daging masak rempah 2ketul kecikk, ubi 3ketul, sayur timun letak santan & bawang skit, sayur kobis hancur2 dengan carrot2 hancur2 letak mayonise kot skitt, macam closlo tu. Air sirap. Bubur payasom half glass. (1.00 p.m)

Dinner: Lempeng nipis cicah ayam masak sambal, ikan bilis sambal & sayur 1 sudu --> -_- 1 sudu je sayur.. (5.00 petang)

balik sampai rumah tak makan pape dah sampai tido, air masak je.

130 x jumping-jacks.

4.12.09

Day 33

Khamis (3 Nov 2009)

Breakfast: Meehon goreng. Nescafe setengah cawan. (free orang bagi before program, 8.00 a.m)

Air masak.

Belgian dark Choc sekeping - 11.30 a.m

Air masak.

Lunch: Ayam masak ape taktau seketul, daging pun tak tau masak ape sejemput, kuah dal nye sayur-carrot seketul, ubi seketul, kacang panjang kurus2 dalam 3-4 hiris. (1.00 p.m)

Air masak.

free jugak orang dah siap pack, ada nasi ni jangan tak tau, tapi kecian nasi tu, rasa berdosa la tak bawak balik bagi kat housemate macam liana buat, ade ke pegi buang, teringat dulu kecik2 mama cakap nanti nasik tu nanges malam2 sebab kita buang dia. sob sobb.. saya tak nak jadi orang susah fakir miskin sebab buang makanan, saya janji sedaya upaya akan cari jalan lain kalau tak nak makan, tapi bukan buang, saya mintak ampun sangat ya allah..

Air masak

Dinner: Roti butterscotch 2 keping (ada lg sparuh buku T_T cemuih dah makan), yogurt anlene mixed berry 1. (7.15 p.m)

Lagi air masak.

Benda merapu- 3ketul biskut kak su besar 5osen, 2 satay ikan yang dalam packing tu. (8.15 p.m)

lagi-lagi air masak.

Balik kerja-
30 x jumping-jacks.

Konon2 malam nak tambah lagi 70.. hmm hampeh, berangan je lebih.

3.12.09

My New Supplement

Spirumadu

SPIRUMADU adalah kombinasi Spirulina (Arthrospira platensis) dan Madu Lebah. Produk ini mengandungi Vitamin Semulajadi, Mineral dan Asi Amino yang tinggi.Berdasarkan satu kajian, Anti-oksidan dari beta karoten yang terdapat didalamnya bertindak menghalang atau mencegah tumor dan kanser. Ketinggian kadar klorofil serta khasiat Madu Lebah membuatkan produk ini amat berpotensi membina, membantu dan meningkatkan tahap kesihatan tubuh manusia. Antara khasiat SPIRULINA

• Mengandungi mucopolisakarida yang membantu sistem penghadaman.
• Protein yang tinggi (60%-70% / 44-74 gms)
• Anti-oksidan dari beta karoten yang bertindak menghalang dan mencegah tumor dan kanser.
• Vitamin B-12, C, D, E dan Zat Besi yang amat diperlukan untuk menguatkan sistem imuniti.
• Membantu mengaktifkan hematopoesis bagi membina hormon erythropoetin – EPO dalam sel darah.
• Menurunkan kadar kolestrol, tryglyceride dan LDL bagi menghalang hipertensi.
• Klorofil yang kaya didalamnya, dapat menyingkirkan logam berat dalam buah pinggang, kesan dari pengambilan ubatan moden (Pharmaceutical Drugs).
• Fikosianin iaitu pigmen biru (hanya pada Spirulina) berfungsi membina imuniti tubuh.


Antara Khasiat MADU LEBAH

Vitamin A
• Berasal dari Karoten, berkhasiat untuk mata, sel-sel tubuh, selaput lendir, pertumbuhan kanak-kanak, tenaga fizikal, imuniti tubuh, kesihatan gigi dan lain-lain.

Vitamin B
• Berperanan mengatur metabolisme (metbo) badan yang sangat diperlukan bagi kehidupan dan kesihatan manusia. B5-untuk kesihatan otak (mental-ingatan).

Vitamin C
• Madu kaya dengan vitamin ini, ia melebihi daripada makanan-makanan lain. Ia berfungsi sebagai agen daya tahan tubuh, sistem saraf, epilepsy, penggerak metabolisme badan dan lain-lain.

Vitamin D
• Membantu tubuh menyerap kalsium dan fosforus dan memabfaatkan keduanya untuk tulang dan gigi. Kanak-kanak amat memerlukannya.

Vitamin E
• Ia mengaktifkan fungsi vitamin A, menguatkan struktur jantung, tumbesaran kanak-kanak, menyuburkan peranakan wanita, mengaktifkan daya seks lelaki dan wanita, menyihatkan kulit dan rambut dan awet muda.

Vitamin K
• Berfungsi melancarkan perjalanan darah (elakkan pembekuan), penyakit darah tinggi, migrain, kanser darah, mencegah batuk, bengkak-bengkak sendi dan aktif bergabung dengan enzim-enzim bagi menghasilkan tindakbalas (sistem pencernaan).


Nilai Perawatannya
• Ulser perut
• Gastrik
• Masalah hati
• Ekzema
• Buasir
• Athma
• Hipertensi
• Anemia (kurang darah)
• Sembelit
• Nafas dan badan berbau
• Gusi berdarah
• Jangkitan kuman
• Anti tumor dan kanser
• Penjana tenaga segera

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 55
Sabah & Sarawak: RM 60

Harga Pengedar HPA (Ahli)
Semenanjung Malaysia: RM 45
Sabah & Sarawak: RM 55

========================================
My comment: Mula2 macam thrill je rasa kena minum air hijau pekat. Duk fikir agak2 rasa dia macam mane la, kena minum2 ni payah sikit tapi kena jugak amik. I'll try ape saje sebab i got ekzema. T_T tak tahan la. Baru baik kat kaki kanan, ada plak kat kaki kiri. sob sob sadis. Ok berbalik kepada cerita minum air ni, malam tadi la baru buat, satu sudu kecik spirumadu campur dengan air suam half mug. Sedap gak, ada rasa manis2 skittt je sebab dah campur madu kan.

I cant imagine kalau kena minum spirulina semate2!!! eiiiyurkk. Sebab tu spirulina amik kapsul je. Dari HPA jugak, sebab paling murah. ;D lagipun yakin kesucian dan kehalalan produk. Yang mahai2 tu eii ada babi ke rendam dengan air dia ke mane tau. haha. Cakap strait baru orang takut & risau. T_T

Dulu amik EQ Minda, (sila klik untuk mengetahui khasiat ia) sangat la syedap & nyummy!! Berkesan la, rasa best je lepas minum, nak yak2 pon senang. haha. just kena control la telur, daging, susu tak boleh amik, ni pantang ekzema. menci. Tapi cikNaz ni susah la nak cakap dengan dia, bukan dia nak dengar pon.

Day 32

Rabu (2 Dec 2009)

Breakfast: 2 keping roti butterscotch (teringin time period ni macam2 la!), kopi radix + cereal radix. (8.30 a.m)

Lunch: Tekak tibe2 western. Chicken chop & 1 scoop mashed potato, black paper & mushroom sauce. (1.30 p.m)

Petang gi rehearsal program office, ada bubur jagung, makan jugak tapi tak habis. (4.45 p.m)

Balik rumah pelik ar apsal tak lapa ni. hehe. lupa la tadi ko dah telan bubur jagung tu.

Dinner: Low fat anlene yogurt. (8.00 p.m) Mula2 macam pelik je nak makan sebab dia jenama susu, tapi sedap jugak la walaupun macam bau basi je. haha. Tapi elok lagi. Tekak layan yang strawberry and berry2 ni je, lain takmo. Yang nestle gak idaman hati.

Pukul 10.30 lapa giler. makan dua keping love letter, cari yang kecik.

Then baca buku sikit, tido.

10 x sit-ups.
70 x jumping-jacks.

Gambar Raya Haji

Mari tengok gambar around hari kenduri & sembelih. Gambar tak cantik pon.

Allahuakhbar. MasyaAllah tabarakallah...

Moo Moo before sembelih. Malu nak cakap tapi baru belajar sembelih ape dalam english, "Slaughter"

On the way nak sembelih.

Allahuakhbar!

Kat sana takde dah pemuda lain. Sibuk le adik2 ni orang nak amik gambor pun tak senang.

Ni second moo moo. Tu budak laki nama Amin, hari tu terkena sekalik dengan cikNaz "Underwear pun mak beli, ada hati nak ada makwe." Kecian dia agak terkulat-kulat segan. Tapi dia baik, bagus budaknye, banyak tolong abah.

Mula2 tak perasan dia ada tompok putih sikit, macam unik plak colour skin dia. Lembu2 sekarang kurus2 je kan? Nampak tulang2. Kecian.. Manusia makan banyak, gemok sampai tulang pun tenggelam dalam lemak dan daging.

Mama dengan lembu bahagian beliau. Alhamdulillah..
Saya tak tahu menahu langsung pasal aktiviti ni, mama abah sikit pun tak cerita kat anak sendiri, apetah lagi orang lain. Really it's a surprise. or they actually forgot to tell me? Alhamdulillah, abah ada rezeki lebih sikit dari Allah untuk disampaikan kepada anak2 yatim. Dalam rezeki kita kadang2 ada rezeki orang lain. Kena lah kita bagi, kena lah kita kongsi. =)
Seronok tengok adik2 ni.

Ni second house, diorang datang tak ramai. Diasaskan oleh seorang doctor. Bagus beliau, suruh kita panggil ibu je. Dia selalu bagi talk. Doctor Fazilah. Beliau cakap, bila kita dah niat nak buat sesuatu, kita kena buat, selagi tak buat selagi itulah kita berhutang dengan orang tu.
Bila niat nak bagi sedekah bila dapat gaji nanti, tapi rasa duit tak cukup tiba2, tak jadi bagi, selagi tak bagi, selagi itulah kita tak tunaikan janji.
Lagi, bila niat nak buat korban kerana Allah taala, selagi tak buat selagi itulah kita berhutang dengan Allah, selama mana kita nak berjanji dan berniat saja? Mintak2 panjang umur dapatlah kita tunaikan. Kalau meninggal macam mana?

Yang kanan sekali doctor, beliau memang pakai meriah sikit, suka cantik2. hehe. Beliau lah bagitau. Yang kiri sekali husband beliau. Baju merah.
MasyaAllah, subhanallah.
Ni Zara! My cousin's daughter. Asyik senyum je! Darling sweetheart, jatuh hati berjuta kali tengok dia. Gambar tak ok, takmo bukak flash.

Dalam kekalutan, a peek of me. haha. Ni bukti kenapa perlu diet & exercise. :D

Sedare mare sembang2 kat ruang tamu. Selalu takde pun orang duk sini.

Hujung sana ibu & abah Zara tengah duduk2 lepas zara tido.

My mom nak jugak masak nasi putih, dia cakap nanti kecian orang tak makan nasi minyak. -_-
Ade je yang nak cari nasi putih.

Ni laaa baju yang tak muat tuuu!!! :(( sebelah kiri. Yang kanan tu adik punye, tak cantik.

Sekian..

2.12.09

Day 31

Tuesday (1 Dec 2009)

Breakfast: Macaroni 2 scoop. baby sosej 1. (8.15 a.m)

Air masak.

Lunch: Ikan keli masak taktau ape, labu seketul, kailan ikan masin skit & begedil 1.

Balik rumah lapo tak agak2. Red flag days ni susah betul.

6.30 petang, makan fries kak zira goreng, tak mampu cakap tak nak. roti sekeping. Air masak.

dah beli roti ni hari2 la gamaknye makan roti, sebelum ia berkulat.

8.30 p.m. Sunquick tanpa gula.

Sambil tengok oprah show. Bestnye la semalam punye. Nanti dah takde oprah show sedih la.. Semalam dapat tengok life in Copenhagen, Dubai, Rio De Janeiro, Istanbul & Tokyo.

Kat Dubai bil air & letrik percuma. NO INCOME TAX and other taxes!! Best2!! World greatest shopping place. Dan penuh dengan bangunan2, shopping complex and hotels yang very the luxurious.. Kebanyakan rumah ada maid, nanny and driver. Yang kaya up sikit lagi siap ada chef.

In Copenhagen diorang bayar tax paling tinggi kat dunia, tapi diorang tetap hidup senang dengan adanya pendidikan percuma, perubatan percuma, even kalau diberhentikan kerja pun sementara kerajaan dia tolong cari kerja, diorang akan ditanggung dengan 90% gaji selama 4 tahun. CUTI BERSALIN SETAHUN. Ape lagi nak?? They all dikatakan orang paling gembira kat dunia, padahal rumah pun kecik2 je, biasa2 je la. Tak macam rumah2 kat Dubai. In both countries tak ada pengemis and homeless people.

Macam2 la lagi yang best. Kat Rio je macam scary sikit wpun Brazil is damn beautiful and warmmy. ;D People at Dubai and Copenhagen asyik cakap thanks to their government jek. kita??? hahahaha. Thanks la jugak..

Day 30

Monday (30 Nov 2009)

Makan banyak sampai sakit perut, dari pukul 10 malam sampai esok pagi pukul 9 pagi 5 kali gi toilet. Cuak la nak balik naik bus ni. Dengan terpaksa sangat2 amik minyak but2 5 titik dalam air suam, telan sambil tahan nafas. Nak termuntah jugak. tapi cool2, nak baik ke nak sakit terus? Alhamdulillah after few minutes dah tak sakit!! Sengal semalam tak buat macam ni, rela bangun pukul 12, 2 pagi, 4 pagi, 6 pagi, 8 pagi gi toilet. T_T

Breakfast: 2 toast cicah mushroom soup. lempeng separuh.

Lunch: Koew tiaw goreng restoran briyani & ayam goreng tandoori.

time ni memang rindu sangat dengan ikan. :(

Dinner: Biskut 4 segi Julies 4 keping cicah kopi radix diet. erkk pahit gak, macam lagi kelat jek. but much more better. & 3keping kuih ape tah nama, my mom call love letter. ;p
(dah sampai rumah bujang makan pun camni jela...)

Day 26

Thursday (26 Nov 2009) Hari Arafah.

Dah ingat makan ape.

Sahur: 5 ketul muffin choc (besar 50sen), Air masak.

Berbuka: Air milo kotak 1, dunkin donut 1 *nyorok2* & Air masak. Berbuka dalam bus on the way balik Perak.

Pukul 9.30 macam lapa lagi je. haha. ada lagi satu donut *tadi nyorok*. keluarkan dari beg, kunyah dan telan. Budak laki kat sebelah ni memang menguji kesabaran la!! mujur baru bukak puasa, rasa macam nak lempang dia sampai pecah muka je, dah la duduk kangkang, tak boleh sopan sikit ke? Makan ruang betui. Padahal bontot sape lagi besar?? Sebab tu la tak suke duk sebelah budak laki. Amik space orang lebih2, pastu kaki duk gedik2 goyang lagi. aihh! memang duk tak diam budak ni. Macam la kita nak cabul dia pun. Duk jela diam2 apsal nak gemuruh duk tak tentu arah. Tension betul..

Sampai Manjung 11.30. Merayu abah singgah Restoran Briyani, makan tosei 1.

abah cakap kecian mama masak ayam 3 ekor sorang2 je. Sampai rumah dah pukul 12.30. tengok mama kat dapo lagi dah macam zombie kampung pisang. Suruh mama gi tidur, sempat cedok rendang ayam dia seketul kecik dan makan lagi. haha. Dah mandi, solat, tot tet tot tet itu ini, tido pukul 2pagi.

Esoknye pukul 6.30 pagi bangun. (lambat kang ada makcik yang sembelih anak plak sebelah orang sembelih lembu.) Baru gedik nak iron baju, gi mandi sunat hari raya kemain lama macam mandi wajib, cuci rambut syampoo bagai, mandi air pandan lagi, yak2 lagi. Terhegeh2 bersiap lagi. Nak amik telekung masuk beg lagi. Mama dah kat dalam kereta hon dah dua kali. Berlari2 pakai sandal masuk dalam kereta, terus beliau pecut. Pergh cuak jugak..

1.12.09

Day 26 - Day 30 (raya)

Sepanjang hari-hari tersebut tak tau makan ape, itu siki, ini sikit, sana sini sikit2,
secubit, 2-3suap. gitu je makan. Yang pastinye BUKAN NASI! ;D Ape saja nama NASI seperti NASI impit, NASI tomato, NASI beriyani, NASI putih, NASI ape2 jela lagi yang terhidang indah telah berjaya tidak disentuh!! Even time pegi kenduri, masa cedok2 makcik2 tak perasan, sekali time makan ade je yang nak tanya, "tak makan nasi ke?" "tak." (sambil terus suap lauk.) diam je makcik tu takde kepoh tanye lebih. hoho.

Ape lagi yang mampu saya katakan selain bersyukur ke hadrat ilahi. haha. (macam ayat orang terima anugrah skrin.)

Benda lain SEMUA makan, lemang pun termasuk dalam mulut 3 ketul. 3-4 hari raya ni lemang 3 ketul tak bersyukur ke? haha. Bersyukur la sebab bukan 4 ketul, bukan 5 ketul dan ketulan2 seterusnye.

Sekarang satu kampung dah tau cikNaz tak makan nasi. Ok je deme rakyat kampung sekalian. haha. Just imagine la kalau makcik pertama tau, makcik kedua pun mesti akan tau jugak kan? dan seterusnye makcik ketiga dan keempat dan yang keseratus pun akan tau jugak.

My adik plak, nak teguk air gas dua tiga teguk baru "Haipp kakak!! mane boleh minum air gas!!" -_- baru cedok ubi seketul, "Kakak! tengok tu makan ubi. sia2 je." (dengan muke selambe tak bersalah.) ada plak seorang makcik muda ni nak tolong control my food intake.

Selain dari seorang opah ni beliau telah berkata "Esok2 hang kalau makan nasi balik, lagi teruk la naik badan tu!" Ye i know. T_T Lepas 99 hari ni, maybe seminggu sekali dua amik nasi macam dulu2.

Beliau jugak bagi tips, lepas makan minum air panas suam2, minum berdiri katenye, bukan makruh ke? ahaks. Kalau minum air suam rajin2 perah limau.

Adik story kat abah, "abah kakak tak nak makan nasi abah, 99 hari. Nanti hari ke 100 dia nak balik rumah makan nasi briyani abah masak!" Perlu ke macam ni?????

Reaksi abah?? "hahahahahahahahaahahahahaha." T_T wooo takpe2, gelak beso nampak.

My uncle n cousin hari tu gi India, belikan ktorang Punjabi suit. Sedih nak cite, baju tu tengok pun dah nampak tak logik dengan badan cikNaz. Macam baju budak under age, masa cikNaz under age pun dia dah pakai baju ala2 mak budak, ape tah lagi sekarang ni. T_T adik suh bagi kat dia je, i said no.
"Habis nak buat ape?"
"Nanti dah kurus pakai la."
(sambil gelak menyembur terbahak-bahak) "Zaman bile laaaa!"
T_T

Gambar sembelih2 n kenduri nanti la, kalau rajin.

30.11.09

Sale it for RM95 only!! FREE POSTAGE!

*Sticky post*

Tak pernah pakai lagi, in a very GOOD condition.
Kain jatuh & berat sebab manik dia banyak giler.
Any question, or nak order boleh EMAIL me at nazliahsuriati@yahoo.com
Sertakan NAMA, ALAMAT, NO. TEL.
I'll email bank details, after bank in, baju akan dihantar.
Unreturnable.
FREE POS LAJU!
Jubah Sulam - Warna - Hitam - Kain Bonanza Size M RM95


Bahu - 16 inci
Dada - 42 inci
Tangan - 22.5 inci
Punggung - 46 inci
Labuh - 52 inci

If u all nak order for other size and colour boleh email me. I'll try to make it pre-order.
sold out

26.11.09

Salam Eiduladha 2009

Selamat Hari Raya Eiduladha buat semua geng 99HTN dan juga orang2 lain yang singgah di sini. ;) Selamat berkorban semua, selamat menyembelih lembu, kambing, dan unta.

Ingatlah hari raya Eiduladha ini lebih besar lagi dari hari raya eidulfitri, dan dari setiap titisan darah yang menitis dari binatang korban yang disembelih itu tergugurnya satu dosa kita. InsyaAllah bagi yang mampu pasti dilaksanakan korban ni, kalau tak setiap tahun, mungkin 2tahun sekali. ye dak?? hehe Bagi yang gaji sebulan 3-4ribu tu untuk setahun tak ada ke 3-4 ratus untuk buat korban ni?? Satu bahagian je pun, kalau lebih mampu insyaAllah dapat la buat seekor. ;)

Time ada duit eloklah kita beringat, sebab manusia ni selalu akan cakap "belum cukup duit la" , "tak mampu lagi, tahun ni tak dapat la kot." dah bertahun2 hah dengar benda sama, org pun cemuih. Shopping kemain. :p Kite manusia, ada banyak mana pun kita rasa tak cukup, memang tak akan puasnye. Simpan skit2 gaji tiap2 bulan niat untuk buat korban pun bagus. Dari niat nak beli baju itu, handbag ini, sandal sana, kasut situ. hohoho.

مَنْ كَانَ لَهُ سَعَةٌ وَلَمْ يُضَحِّ فَلاَ يَقْرَبَنَّ مُصَلاَّنَا

Maksudnya:“Sesiapa yang memiliki kemampuan (keluasan rezeki) dan tidak menyembelih, maka jangan dekati tempat solat kami.” – Hadis riwayat Imam Ibn Majah di dalam Sunan Ibn Majah, hadis no: 3114

Kalau solat raya beriya2 pegi, balik rumah solat zohor asar pun boleh lupa..


Maksudnya: “Wahai Fatimah! Pergilah ke tempat (penyembelihan) korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu adalah merupakan pengampunan bagimu di atas dosa-dosamu yang telah lalu.”(Hadis riwayat al-Hakim)

Maksudnya: “Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Korban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang korban). Sesungguhnya binatang korban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah korban itu sebelum darah binatang korban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah korban kamu.”

Nah, amik sorang satu, print out. Rajin2 takbir, ni bawak gi surau/masjid time solat raya, mane tau ada yang sebut tak berape betul ke.. ;D

Sunat bertakbir 4 hari - bermula maghrib 10 Dzulhijjah (malam raya) sehingga hujung asar 13 Dzulhijjah.
InsyaAllah kat rumah ktorang akan ada majlis korban dan kenduri yang sederhana, semua orang dijemput hadir. :)
Akhir kata, JALAN LUPA KITA DALAM MISI 99 HARI TANPA NASI!! ;p
Sekali cikNaz korang ni terbabas haha. mintak dijauhkan.. Andai ada salah silap, maafkan saya. :)

Day 25

Wednesday (25 Nov 2009)

Sahur: 5 keping biskut 4segi Julies & radix koko.

Berbuka: Ikan masak singgang 2 ekor!! :D (first time dalam hidup makan 2 ikan sekaligus, kedai tu dah pack siap2 dalam plastik, klu buat jahat keluarkan sekor mesti dia perasan. Masak singgang pun first time, senang je campak2 didihkan n letak ikan, biar sampai masak.) Tauge&tauhu masak kunyit dalam segenggam kot. (20 sen tauge, klu kat pantai remis dapat satu beg plastik kecik, ni tak sampai segenggam besar pun.) Air masak.

Muffin kecik 5 ketul. besar syiling 50sen. (amboi rekod detail.)

Air masak.

25.11.09

Day 24

Tuesday (24 Nov 2009)

Puasa.

Sahur: 2 keping biskut 4segi Julie's, kopi radix + cereal radix. (5.30 a.m) berkejor2 bangun, makan minum. -_- Mujur terjaga, kalau tak terlepas lagi sehari.
Dah la bas lambat!! Gi maybank amik duit, pastu tengok budak2 perguruan duk syok amik gambar depan berbadanan, wah syok sungguh convo buat kat putrajaya, duk amik gambar depan mahkamah yang gah tapi tak berapa nak adil tu. Sampai rumah 6.30. solat, mandi, panaskan lauk, terus dah berbuka. sadis betul..

Berbuka: 2 biji kurma, 2 teguk air masak. Roti jala 5 keping (yg lipat2 kecik tu.) cicah kari ayam, ayam dua ketul kecik, ubi kentang 2 ketul kecik. Keropok 5 keping. Selagi tak bangun selagi tu nak amik makan lagi, cepat2 gi basuh tangan. (7.05 p.m)

Buah lai sebijik sambil2 tengok berita & oprah show.

1 mug Green tea + 1 sudu sunquick (oren habis) :D + 1tbs honey. (8.30 p.m)
30 x sit-ups while watching TBL asia.

10 x half push-ups while watching TBL asia jugak, nak try sebab tengok diorang buat. Rasa nak nanges. Ape tah lagi mereka2 itu. Pelbagai emosi ada semasa tengok.

24.11.09

Day 23

Monday (23 Nov 2009)

Breakfast: 3 nuggets, 3 baby sosej. Air masak. (8.30 a.m)

Snacks: 5 ketul small biscuits.

Lunch: Ikan kembong masak pindang, 2 bendi, sambal tempe goreng dengan ikan bilis.

Dinner: Ayam masak merah 2 ketul kecik, daging masak ape taktau, hard boiled egg. (7.00 p.m)

Air masak.

Green tea + half-squeezed orange + 1tbs honey. (9.30 p.m)

Air masak.

10 x sit-up. aik??? hahaha.

PEMALAS la awak ni!! tapi awak basuh baju banyak giler kan? penat kot, memang awak ni jenis suka cari alasan je. Dah la angan2 nak makan biskut je dengan kopi+cereal radix, balik tengok kak zira bawak lauk kenduri dari kampung dia. Takkan nak jeling2 manje je kot??!

Hari ni puasa. ^_^ rasa macam nak muntah & pening & gigil2 skit. APE KES?? Banyak macam-macam plak. Maksudnye awak dah lama tak puasa!! dan maybe selalunye makan banyak dan maybe semalam awak tak amik ape2 adik bradik bihun, roti.. Dan pagi tadi awak sahur biskut 4segi 2 keping.. tapi kan minum cereal+ kopi radix?? -_-

===========================
Korang nak cite. Semalam balik keje. Saya lalu sebelah diorang ni...

Girl:"Dah gemok kan?" (tak nampak dia tanya sape, batu ke? pokok ke? kereta ke? saya pun jenguk ke depan skit, rupanya ada orang.)

Boy:"A'a" (pakwe dia kot, jawab sambil hisap rokok mencemari udara & merosakkan kesihatan diri sendiri dan orang sekitarnya, dan gelak2 happy. bila sy jenguk sikit, boy tu tertengok sy jugak.)

sambil2 tu berjalan macam biasa la,takkan tiba2 berhenti jenguk plak, benda ni berlaku dengan pantas. Tiba2 dalam brain terfikir, entah2 boy tu cakap macam ni tak dengan girl tadi??

"Ala u tak de la gemok sangat, akak pakai baju merah tadi tu lagi gemok."
*
*
*
*
*
*
*
sy la pakai baju merah semalam. uwaaaaaa T_T nape mesti fikir macam tu??? Diorang tak bersalah pun. Diri sendiri boleh perasaan macam itu. isk..

Biase la orang gemok selalu rasa macam ni, nope?? Then saye je la rasa macam ni.. T_T

23.11.09

Info Anorexia Nervosa dan Bulimia Nervosa

Info Anorexia Nervosa dan Bulimia

Apakah yang dimaksudkan dengan masalah gangguan pemakanan?Masalah gangguan pemakanan adalah tabiat pemakanan yang boleh membahayakan kesihatan fizikal dan juga psikososial seseorang individu. Ini termasuklah :

Anorexia Nervosa :
Satu keadaan dimana seseorang sengaja menghadkan pengambilan makanan dan lazimnya tidak mahu mengekalkan berat badan yang normal dengan ketinggiannya.(kekurangan berat badan yang teruk)

Bulimia Nervosa :
Merupakan tabiat mengambil makanan dan kemudian mengeluarkan semula apa yang dimakan seperti memuntahkan semula makanan , penyalahgunaan laxative dan enema (cecair yang disuntik ke dubur) atau senaman yang berlebihan .

Masalah gangguan pemakanan ini lazimnya berlaku dikalangan golongan remaja perempuan.

Apakah ciri-ciri individu yang mengalami masalah gangguan pemakanan ?

Pengurangan berat badan yang berlebihan.
Tiada kedatangan haid.

Apakah tanda-tanda dan gejala-gejala Anorexia Nervosa dan Bulimia Nervosa?


Anorexia Nervosa :
Denyutan nadi yang rendah.
Tekanan darah rendah.
Keletihan.
Mengantuk.
Kulit menjadi kering.
Rambut tidak bermaya.
Kemunculan bulu-bulu halus.
Mudah marah.
Fikiran sering terganggu.
Sentiasa mencari kesempurnaan.
Kurang bersosial untuk mengelakkan daripada menikmati makanan.
Kurang keyakinan diri.
Tiada kedatangan haid.

Bulimia.
Bulimia Nervosa :

Pembengkakkan kelenjar liur akibat sering muntah.
Kedatangan haid yang tidak teratur.
Kereputan gigi kerana kandungan asid yang tinggi dalam muntah.
Sakit perut akibat sering berlaku ketegangan atau pengecutan perut disebabkan makan berlebihan.

Apakah kesan-kesan yang berlaku akibat daripada masalah gangguan pemakanan?

Masalah gangguan pemakanan akan menyebabkan komplikasi yang serius iaitu :

Semakin lama tabiat pemakanan yang abnormal diamalkan, semakin tinggi risiko gangguan status pemakanan akan berlaku termasuklah:
Kehilangan otot-otot, kehilangan lemak tubuh dan juga mineral pada tulang.
Kekurangan mineral utama dan vitamin.

Gangguan psikologi :
Masalah penyesuaian diri semasa mengalami perubahan ke tahap akil baligh
Sentiasa mengasingkan diri daripada bersosial dan sering mengalami konflik keluarga.
Kurang keyakinan diri.
Gangguan mental seperti takut dan kemurungan.

Masalah-masalah lain :
Pertumbuhan terbantut dan lewat mencapai akil baligh
Tulang mudah reput dan seterusnya mengakibatkan osteoporosis
Berisiko tinggi mendapat penyakit dan boleh membawa maut.

Bagaimana untuk membantu anda menangani masalah ini?

Berbincang dengan keluarga / guru / kawan-kawan dan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat.
Doktor akan merawat anda bersama-sama dengan pakar kesihatan yang lain.
Anda akan mendapat terapi/ rawatan secara individu, rawatan keluarga, perubahan sikap dan juga pemulihan pengambilan makanan.
Anggota Fisioterapi dan pemulihan cara kerja juga akan membantu anda dalam proses pemulihan
Sekiranya anda mengalami komplikasi dan kekurangan pemakanan yang teruk anda harus mendapat rawatan di hospital untuk tempoh tertentu.

Apakah rawatan yang sesuai bagi mengatasi masalah ini?

Objektif rawatan bagi masalah ini adalah untuk mencapai berat badan yang normal dan tabiat makan yang baik supaya pertumbuhan fizikal dan mental dapat berkembang dengan sempurna. Sasaran berat badan yang normal adalah pada Indeks Jisim Tubuh (IJT) 18 - 24 (ataupun mencapai berat badan sebelum mengalami masalah gangguan pemakanan).

Lazimnya rawatan ubat tidak diberikan disebabkan ianya kurang efektif
Ubat antikemurungan biasanya diberikan kepada pesakit anoreksia nervosa yang mengalami tekanan
Rawatan pemulihan biasanya mengambil masa yang lama dan rumit.
Sokongan keluarga dan persekitaran yang baik adalah perlu dalam proses pemulihan.
Rawatan di hospital adalah diperlukan bagi kes-kes yang serius.

Bila anda perlu mendapatkan bantuan atau rawatan?

Sekiranya anda atau orang yang anda kenali mengalami masalah gangguan pemakanan, segera dapatkan nasihat daripada doktor.

Semakin cepat masalah ini dikesan, semakin cerah peluang untuk pesakit pulih.

Day 21 & 22

Saturday (21 Nov 2009)

Breakfast: Wedges 10 ketul. Besar ibu jari. T_T (10.00 a.m)

Snacks: Oat Krunch 3 keping. (12.00 p.m)

Lunch: Roti 1 keping cicah kari ayam!! sayur tauge satu sudu. (1.30 p.m)

Minum petang: Gi rumah another cousin. Cucur 10 ketul? ahaks. tak kira. 1 pisang goreng! wah after 20 days. haha. (5.30 p.m)

Dinner: Roti 1 keping cicah sardin pedas giler & ayam goreng kecil 2 ketul. (8.30 p.m)

Disebabkan bergoreng sana sini makan tak hengat! makan pun bukan main banyak kali, siap minum petang bagai. haha.

100 x jumping-jacks!!
20 x sit-up (makan banyak lagi susah ar sebab tu skit je, malas same.)


It's difficult sebab i was at A FAMILY HOUSE!! Lain kalau kat rumah bujang. ;p i explain pasal tak makan nasi ni, awal2 dah cerita because i want them to understand. mula2 dia usik la cakap jimat la beras, then dia cakap "mane boleh! kena makan la jugak, abis nak makan ape?" -_- makan je ape2 selain nasi. "Tak nak, rules dah macam ni, tak boleh makan nasi, dulu orang penah tak nak makan, tapi mana tahan lama, habis2 seminggu je, hujung minggu selalu makan, this is more for dicipline." :D

So they respect my decision. Sambil2 tu tanya jugak, tahan ke macam ni?? -_- tahan tak tahan dah 23 hari dah pun huuiii. Tak mati le lagi.

Well people, nak atau tak nak je, boleh atau tak boleh bergantung pada diri sendiri. Tipu la kalau tak jeling2 nasi tu!! Bile tengok orang buang2 nasi nak je pegi amik! Kutip and makan! hahaha. Ktorang ni tak boleh makan nasi! orang lain duk buang???? Hangin betol tengok. ;D TAPI! saya akan berasa sangat MALU kalau tergigit sebutir nasi pun! Serious!! MALU giler.


Sunday (22 Nov 2009)

Breakfast: 2 keping roti sapu margerin, teh segelas. (10.00 a.m)

Lunch: Bihun goreng pedas giler. (1.30 p.m)

Minum petang: Wedges 6ketul kot. :D orang hidang. haha. Kuih kacang 2 ketul kecik. (5.30 p.m)

Dinner: Bihun goreng pedas giler. (8.00 p.m)

80 x jumping-jacks.

10 x sit-ups.

21.11.09

Day 20

Since i'm at my cousin's house and tak ada benda nak buat boleh la update, diorang laki bini dah off to work. THANK GOD! ada laptop and p1wimax. ahaks.

Friday (20 Nov 2009)

Breakfast: Harsh Brown sekeping, half toast with little bit scrambled eggs & 1 scoop mashed potato. (tibe2 tekak nak makan western, tak sedap T_T ) (7.20 a.m)

banyak plak budak tu letak gravy, kalau sedap cam kfc punye kan best. ;D

11.30 a.m - kuih apom 1.

Lunch: 2 popia basah & cendol segelas. (1.30 p.m)

Snack: 3 ketul biskut banana choc - no cream. (4.30 p.m)

Dinner: 3 keping roti!!!!! (lapar giler) cicah tomyam ayam & sotong semangkuk kecikkk & ayam masak merah seketul. (8.30 p.m) (sedap giler makcik tu masak tomyam, ktorg beli je.)

10.00 p.m - air milo segelas.

tade workout. Berdiri tunggu bus 30minit. boleh?
Basuh baju, mandi, solat, sidai baju, iron baju, siap beg-smua ni buat dalam masa 40minit, giler kelam kabut. Berlari2.

20.11.09

Day 19

Thursday (19 Nov 2009)

Breakfast: 1Kuih kaswi & 1 begedil. (8.15 a.m)

Air masak.

11.30 a.m - 1 kuih sagu & 1 begedil.

Air masak.

Lunch: Ayam masak sambal kot, sayur kacang panjang, ubi & carrot 2-3 hiris. (1.20 p.m)

Air masak.

Belgian dark choc - (4.30 p.m)

Dinner: - (macam ripleys believe it or not je tak amik dinner. can u believe it?)

tak sempat, tak selera, malas, takde duit nak makan kat luar suke2 super ring riang, tunggu ira kat BTS sejam, berdiri setengah jam, jalan sana sini pegi pudu pegi balik nilai, patah balik putrajaya. ini adalah macam workout. Sangat penat. Lapik perut dengan dua keping biskut Julies pukul 6 petang, lagi 2 keping pukul 9 malam. 2 teguk air oren ira beli. That's all.

Pagi tadi kebulur. -_- gi telan 1 potong kek choc kurang manis kak zira bawak balik size 2 inch maybe. T_T tak jadinye 99 hari tanpa kek. Tak berhasrat pun. hahah.


;p

Find out how many calories you need to keep your body fueled and fit

If you're interested in nutrition or weight loss, you no doubt pay a lot of attention to calories. But do you know what exactly calories are, and how many you really need?


There is really no such thing as "good" or "bad" calories. "Your body processes each calorie the same," says Kimberly Lummus, MS, RD, Texas Dietetic Association media representative and public relations coordinator for the Austin Dietetic Association in Austin, Texas. But Lummus adds that some foods are far more nutritious than others. "We strive to make our calories the most nutrient-dense that we can, meaning that we are packing in a lot of nutrition for a very small amount of calories. You are optimizing your calorie budget, so to speak."
While calories get a negative rap when it comes to weight control, calories are actually an important source of fuel you cannot live without. "Your body needs calories for energy," says Lummus. Calories are the force behind everything we do, including eating, sleeping, and breathing.

"Calories are how much energy your body gets from the food and beverages that it consumes," says Lummus. Most food sources are composed of some combination of carbohydrates, fats, and proteins, and each of these nutrients contains calories. Yet it's important to stay away from "empty" calories in foods like sweets and soda, warns Lummus.
Calories: Finding Your Magic Number
You must find the right balance of calories every day, depending on your overall goals. "Eating too many calories and not burning enough through physical activities would yield a weight gain, while not eating enough calories [to keep up with your calorie burn] would yield a weight loss," says Lummus.

The number of calories a person needs depends on many individual factors, including age, weight, height, and activity level. When dieticians counsel clients on calorie needs, they take all of these facts into consideration and come up with a suggestion for how many calories are needed to maintain, lose, or gain weight.

In general, men need between 2,000 to 2,400 calories and woman between 1,200 and 1,500 calories per day. Consuming less than 1,200 calories per day can be harmful to your health, notes Lummus, since it may trigger your body to go into starvation mode, causing your body to actually hold onto calories.
Teenagers' caloric needs can vary considerably. For example, teenage boys may require up to 3,000 calories per day, while teenage girls usually need around 2,200 calories each day. "For children, calorie needs are going to change a lot more because they are growing so rapidly," Lummus continues. She says that infants 5 to 12 months of age need around 850 calories daily, 1- to 3-year-olds need roughly 1,300 calories daily, 4- to 6-year-olds need about 1,800 calories daily, and 7- to 10-year-olds require 2,000 calories daily.

"Counting calories is usually not necessary for children," says Lummus. "You just want to make sure that your child is getting all of the requirements from all of the food groups."
Both children and adults should get the bulk of their calories from a variety of healthful foods, including low-fat or fat-free dairy products, fruits and vegetables, whole grains, and lean protein sources — the building blocks of a nutritious diet.

Host 'The Biggest Loser Asia'

=======================================
Tahu tak nanti siapa jadi host untuk TBL Asia? Ke Naz je baru tau? *malu* *malu* haha. Abaikan kalau dah tau. Kak Sarimah Ibrahim!! ;D I like her celoteh2 very much! Cant wait to watch TBL Asia. ;)

KUALA LUMPUR, July 28 (Bernama) -- Malaysia's bubbly TV host Sarimah Ibrahim will host Asia's first regional weight-loss reality show, 'The Biggest Loser Asia'.

She will be a constant personality on the show with 30 contestants vying for the first Asian Biggest Loser title and US$100,000 (about RM350,000) prize.


(Bestnye korang... TIGA RATUS LIMA PULUH RIBU RINGGIT MALAYSIA!!! T_T boleh shopping macam2, boleh beli honda, merc n BMW pun boleh, boleh gi oversea jalan2, boleh gi buat umrah n tour to all the arab countries and beli abaya RM500 sehelai. erkkk.. lebih2 berangan apsal???!)

How Much, How Fast?

Q: I love that I have the information I need to lose 2 pounds a week; however, I would like to lose more than that. How can I lose 4 to 5 pounds a week? I have a total of 96 more pounds to lose.

A:
To lose a pound, you must burn 3,500 calories. As I've said before, it's all about the math — how to burn more calories in the most effective way.

You can only do so much resistance training without damaging your muscles and impeding your results. Additionally, you can't starve the weight off: If you eat fewer than 1,200 calories a day, you will sabotage your optimal results. Therefore, cardio is weight loss extra credit. It allows you to burn additional calories without overtraining. This is one of the reasons some Biggest Loser players can still lose 20 pounds a week, even 7 weeks into the program.

Think about the math: If you are eating 1,500 calories a day — we assume your BMR without exercise is 1,600 (this is actually my BMR) — and you do two 1-hour cardio sessions that burn 500 calories each (one in the morning and one at night), the two sessions, along with your regular daily activity, will speed up your base metabolism to at least 2,000. As a result, you will have burned about 1,500 calories that day — that is, almost half a pound. At that rate you will be losing up to 3.5 pounds a week.

That said, you are bound to lose more weight during the first two weeks of any weight loss regimen because of the dramatic change in your diet and the loss of excess fluid. After that, it's all about crunching the numbers, and cardio is the key.

19.11.09

Day 18 - Al-kisah makan cucur

Wednesday (18 Nov 2009)

Breakfast: Radix Koko & 2 keping Julies sugar crackers. (8.15 a.m) (minum seteguk-seteguk, sikit demi sedikit.)

Takdo ape2 snack.

Air masak.

Lunch: Mee goreng sesenduk, separuh pinggan, around 10-15 sudu?? +telur goreng+sambal. (12.30 p.m)

Air masak.

Dinner!!!: Cucur bawang kak zira goreng. Mula2 makan kira sampai 5. Lepas tu tak sedar, hilang ingatan. 10 cucur?? ahaks. (7.30 p.m)

ok, sy ada habit, bila makan benda bergoreng mesti tekap2 and penyet2 dia dalam tisu. konon2 mengurangkan minyak la, konon! sebab i loya minyak banyak2 atas benda gorengan tu. loya or muak macam tu la.

Air masak.

1 mug Green tea + 1tbs Honey + half-squeezed orange. (9.30 p.m)

Balik keje:

60 x jumping-jacks
10 x sit-ups
10 x push-ups @ bench. (boleh tahan T_T)


Notakakiuntukdirisendiri: CikNaz oiit! Selamba sakan je awak makan goreng2 ni, tak beringat ke? Kunyah n telan sesuke hati dengan riang gembiranye. Taip sambil teringat, pagi ni makan begedil.

Anyway, dah 18 hari tanpa kuih muih malaysia ni, so pagi tadi rindu tiba2 haha, beli la dua ketul. Esok update. 18 hari tanpa roti canai jugak, 18 hari tanpa kek (ke saya ada tercekik kek kat mana2? 18 hari tanpa aiskrim! 18 hari tanpa pulut-mulut(bagi saya same je macam nasi) 18hari tanpa laksa (tak rasa n tak teringat plak nak makan laksa, ahaks) ... erk ni je kot.

Another thing, roti canai & nasi lemak memang sejak dari tahun 2006/2007 dulu dah jadi kepantangan cikNaz. Kalau boleh sehabis kuat mengelak lah, tapi sejak koje kat ofis, asyik ada nasi lemak je. Tu pun try my best to avoid. Balik rumah pun selalu cakap dengan abah tak payah beli roti canai n nasi lemak untuk kakak, yela anak balik setaun 2-3kali, sarapan tersedia je, celik2 mata dah terhidang. Try your best people to avoid roti canai & nasi lemak(bagi yang tak join 99HTN). IT's WORTH IT! Berbaloi-baloi.

Mane entah email about it, nanti rajin try cari and tampal sini okeyh? GOod Luck.

18.11.09

Tag "Saya Sedang..."

From MiszriLina. :) Thanks dear. Dah lamaaaa sangat tak buat tag. Senangnyo la tag ni. ;p

Saya sedang.......

1. SAYA SEDANG sembang dengan mama kat phone. ;)

2. SAYA SEDANG jawab tag ni. ;p

3. SAYA SEDANG dengar lagu 'I Wanna Grow Old With You'. ahaks

4.SAYA SEDANG gelak2 sebab kelakar la mama mimicked suara adik yang cuak nak nanges sebab exam. hahahaah i used to be multitasker. uweekk!

5. SAYA SEDANG dengar lagu 'Obsessed' by Mariah Carey.

6. SAYA SEDANG baca blog and tinggal komen good luck pada akak ini.

7. SAYA SEDANG and always say to myself, i want to lose weight, i have to, no matter what i cant stop 'til i die. hohoho. Who wants to be fat, ugly, and not sexy?? Who wants to have flabby arms, flabby belly bump, big butt and big flabby tights? NOBODY! i tell ya! NOBODY!

8. SAYA SEDANG boring, feel lonely and habiskan tag ni dengan jayanye. ahaks.

Nak tag:
Liana
@boi

Sorry naz tak jadi tag kak Kaseh & Kak Eynda sebabnye diorang dah kena tag dengan orang lain n rasanya dah jawab pun. hahaha. So akak2 tak jadi la. ;P

Tak tau nak tag siapa lagi, sape2 nak buat boleh la buat. Yang dah baca ni. Sila2.